Pasta alla Gricia

Ingrediente:

  • 300g de paste scurte (de exemplu, rigatoni sau bucatini)
  • 200g de guanciale sau pancetta
  • 100g de pecorino romano (sau parmezan)
  • Piper negru proaspat macinat

Instructiuni:

  1. Se aduce apa la fiert intr-o oala mare si se adauga sare. Se fierb pastele pana cand sunt al dente.
  2. Intre timp, se taie guancialele sau pancetta in cuburi mici si se prajesc in tigaie pana cand devin crocante. Se scoate guancialele sau pancetta din tigaie cu o paleta perforata, pastrand grasimea in tigaie.
  3. Intr-un castron, se amesteca pecorino romano si piperul negru.
  4. Cand pastele sunt gata, se scurg si se adauga in tigaia cu grasimea de la guancialele sau pancetta. Se amesteca bine apoi se adauga amestecul de pecorino si piper.
  5. Se amesteca bine pana cand sosul se leaga de paste si se serveste imediat.

Recomandare Prezentare:

Serviti pasta alla gricia calda, presarata cu putin pecorino romano si piper negru proaspat macinat.

Recomandare de vin:

Pasta alla gricia se potriveste de minune cu un vin rosu italian, cum ar fi un Chianti Classico sau un Barbera d’Asti.

Ustensile necesare:

  • Oala mare pentru fierberea pastelor
  • Tigaie pentru prajirea guancialelor sau pancetta
  • Castron pentru amestecarea pecorino-ului si piperului
  • Paleta perforata pentru scoaterea guancialelor sau pancetta din tigaie