Ratatouille – Bucuria legumelor mediteraneene

Cu un gust inconfundabil de soare si arome intense, ratatouille este o delicioasa mancare traditionala din regiunea Provence, din sudul Frantei. Aceasta reteta clasica combina armonios legumele proaspete cu ierburile aromatice specifice acestei regiuni, rezultand intr-o explozie de culoare si savoare.

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 2 dovlecei
  • 2 cepe rosii
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii mari
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Oregano, busuioc, sare si piper, dupa gust

Instructiuni

  1. Taiati toate legumele in bucati potrivite: vinetele si dovleceii in cuburi, ceapa rosie si ardeii grasi julien, rosiile in felii.
  2. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie mare, adaugati usturoiul zdrobit si lasati-l sa se prajeasca putin.
  3. Adaugati legumele taiate in tigaie si amestecati-le bine cu usturoiul prajit. Condimentati cu oregano, busuioc, sare si piper.
  4. Lasati ratatouille sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, pana cand legumele devin moi, dar nu sfaramicioase.
  5. Garnisiti cu frunze proaspete de busuioc inainte de servire.

Prezentare

Ratatouille este o mancare cu un aspect estetic deosebit. Puteti aranja legumele intr-un strat alternat, creand un model frumos pe farfurie.

Vin recomandat

Un vin rosu uscat, cum ar fi Grenache sau Syrah, se potriveste foarte bine cu ratatouille, accentuand aromele mediteraneene. Insa, daca preferati un vin alb, incercati un Sauvignon Blanc sau Chardonnay.

Ustensile necesare

  • Tigaie mare
  • Cutit bine ascutit
  • Planca de taiat
  • Ustensile de gatit (lingura de lemn, spatula)