Ratatouille – Reteta clasica de la celebra bucatarie frantuzeasca

Ratatouille este o delicioasa mancare traditionala din regiunea Provinciei, Franta. Acest preparat este o explozie de culori si arome, fiind un amestec perfect de legume proaspete si ierburi aromate. Ratatouille este o mancare vegetariana care poate fi servita atat ca fel principal, cat si ca garnitura alaturi de carne sau peste. Daca esti un iubitor al bucatariei mediteraneene, cu siguranta iti va placea reteta mea de ratatouille.

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 2 dovlecei
  • 2 ardei grasi
  • 4 rosii coapte
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • sare si piper, dupa gust

Instructiuni:

  1. Taiati vinetele, dovleceii, ardeii grasi si rosiile in bucatele potrivit de mari.
  2. Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca si adaugati ceapa tocata marunt si usturoiul zdrobit. Lasati-le sa se caleasca pana devin transparente.
  3. Adaugati legumele taiate si lasati-le sa se prajeasca pe fiecare parte timp de 2-3 minute.
  4. Presarati cimbrul, sare si piper, apoi adaugati rosiile coapte si amestecati usor.
  5. Acoperiti tigaia cu un capac si lasati totul la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, pana cand legumele sunt fragede, dar nu foarte moi.
  6. Serviti ratatouille cald, garnisit cu frunze proaspete de busuioc sau patrunjel.

Recomandare Prezentare:

Ratatouille poate fi servit ca fel principal alaturi de o bucata de bagheta crocanta sau ca garnitura alaturi de friptura de miel sau peste la gratar. Pentru un aspect estetic placut, aranjati legumele in straturi colorate intr-un vas tapetat cu sos tomat sau pur si simplu asezati-le in farfurie in forma de cerc.

Recomandare de Vin:

Pentru a completa perfect acest preparat mediteranean, va recomand un vin rosu sec din regiunea Cote de Provence, cum ar fi Chateau Miraval Rose 2019. Acest vin proaspat, cu arome de fructe rosii si flori de lavanda, se va completa minunat cu textura moale si dulceaga a ratatouille-ului.

Ustensile Necesare:

  • Un cutit ascuțit
  • O tigaie adanca
  • O lingura de lemn
  • Un capac
  • O farfurie mare si adanca