Reteta autentica de pizza napoletana

Reteta autentica de pizza napoletana

In copilarie, cand eram in vacanta in Italia, mereu asteptam cu nerabdare momentul in care ma intorceam acasa de la plaja si bunica mea italianca avea deja masa pregatita pentru cina. Una dintre cele mai indragite retete pe care le facea era pizza napoletana, o delicatesa originara din Napoli si apreciata in intreaga lume.

Ingrediente

  • 500g faina 00
  • 350ml apa calda
  • 10g sare
  • 25g drojdie proaspata
  • 200g sos de rosii
  • 200g mozzarella
  • 50g ulei de masline
  • 100g salam picant
  • Masline negre

Instructiuni

  1. Intr-un vas mare, amesteca faina si sarea. Intr-un alt vas, dizolva drojdia in apa calda si las-o sa actioneze timp de 5 minute.
  2. Toarna amestecul de drojdie peste faina si framanta aluatul pana devine moale si elastic.
  3. Copera aluatul si lasa-l sa creasca timp de o ora intr-un loc cald.
  4. Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in patru bile si lasa-l sa creasca inca o jumatate de ora.
  5. Intre timp, preincalzeste cuptorul la 250 de grade Celsius. Pune o tava de pizza in cuptor pentru a se incalzi.
  6. Intinde fiecare bila de aluat intr-o forma rotunda si subtire, apoi adauga sos de rosii, mozzarella si toppings-ul tau preferat.
  7. Pune pizza in cuptorul incins si coace-o timp de aproximativ 10-15 minute sau pana cand crusta este aurie si crocanta.
  8. Scoate pizza din cuptor si las-o sa se raceasca putin inainte de a fi servita.

Recomandare Prezentare

Pizza napoletana se serveste traditional intr-un platou mare, taiata in patrate sau triunghiuri. Poate fi garnisita cu frunze de busuioc proaspete si parmezan ras.

Recomandare de vin

O pizza napoletana merge perfect cu un pahar de vin rosu sec. Un Chianti Classico sau un Barbera d’Asti sunt alegeri excelente pentru a completa savoarea intense a acestei retete.

Ustensile necesare

  • Tava pentru pizza
  • Cuptor
  • Furculita
  • Tocator
  • Cutit