Ingrediente:
- Orez pentru sushi
- Otet de orez
- Zahar
- Sare
- Alge nori
- Fructe de mare proaspete (opțional: somon, creveți, ton etc.)
- Avocado
- Castravete japonez sau castraveti normali
- Wasabi
- Sos de soia
Instructiuni pentru prepararea orezului:
- Spalati bine orezul sub jet de apa rece pana cand apa devine limpede.
- Puneti orezul in vasul cu capac si adaugati apa rece pana la nivelul de 1,5 cm deasupra nivelului de orez.
- Puneti vasul pe foc si aduceti la fierbere. Dupa ce incepe sa clocoteasca, reduceti caldura la minim si acoperiti cu capac.
- Lasati orezul sa fiarba la foc mic timp de 18-20 minute sau pana cand toata apa a fost absorbita.
- Daca orezul nu este complet fiert, adaugati putina apa si acoperiti iar cu capac pentru inca 2-3 minute.
- Daca orezul este gata, transferati-l intr-un bol mare si lasati-l sa se raceasca timp de 10 minute.
Instructiuni pentru amestecarea orezului cu otetul de orez:
- In timp ce orezul se racește, amestecati intr-un bol otetul de orez, zahar si sare.
- Dupa ce orezul s-a racit, adaugati amestecul de otet in bolul cu orez si amestecati usor cu o spatula sau o lingura de lemn.
- Lasati orezul sa se raceasca complet, acoperit cu un prosop curat sau hartie de bucatarie, timp de 15-20 minute.
Instructiuni pentru prepararea sushi-ului:
- Umeziti mainile cu apa pentru a nu lipi orezul.
- Puneti o foaie de alge nori cu partea lucioasa in jos pe un suport de sushi sau pe o suprafata curata.
- Puneti o cantitate mica de orez pe foaia de alge nori, astfel incat sa acoperiti toata suprafata algei, lasand o marginime libera de aproximativ 2 cm de la baza.
- Adaugati ingredientele de umplutura (somon, creveți, ton, avocado sau castraveti), punandu-le in linie orizontala pe mijlocul orezului.
- Inveliti foaia de alge nori in jurul umpluturii, strans cu degetele, si apoi apasati usor cu palmele pentru a se lipi.
- Taieti sushi-ul in bucati de aproximativ 2 cm grosime.
- Serviti sushi-ul cu wasabi, sos de soia si cu alte garnituri, daca doriti.
Enjoy!
Acesta este un proces general de preparare a sushi-ului, dar puteti modifica ingredientele si proporțiile in functie de preferinte personale. Este important sa folositi ingrediente proaspete si de calitate pentru a obține un rezultat optim.