Tonul la gratar cu sos de lămâie și orez pilaf

Ingredientele necesare:

  • 4 bucăți de file de ton
  • 2 lămâi (suc și coajă)
  • 4 căței de usturoi
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • 200g de orez
  • 1 ceapă mică
  • 400ml de supă de legume
  • 1 lingură de unt
  • pătrunjel proaspăt pentru decor

Instructiuni:

Pregateste sosul de lamaie: stoarce sucul de la o lamaie si rade coaja celeilalte. Toaca usturoiul si amesteca-l cu uleiul de masline, sucul si coaja de lamaie, sare si piper. Pune bucatile de ton intr-un bol si toarna sosul de lamaie pe ele. Lasa-le sa se marineze timp de 30 de minute la frigider. Incinge gratarul si gateste tonul pe ambele parti timp de 3-4 minute pana devine rumen si fraged.

Pentru orezul pilaf, topeste untul intr-o cratita si adauga ceapa tocata marunt. Gateste-o pana devine aurie apoi pune orezul si lasa-l sa se prajeasca 1-2 minute. Toarna supa de legume si amesteca. Lasa orezul sa fiarba la foc mic pana cand este gata si tot lichidul s-a absorbtiilelas-o sa stea acoperit 5 minute inainte de a o servi.

Prezentare:

Serveste tonul la gratar alaturi de orezul pilaf si garniseste cu frunze de patrunjel proaspat. Pofta buna!

Recomandare vin:

Acest fel de mancare se potriveste de minune cu un vin alb sec, cum ar fi un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc. Alege un vin proaspat si aromatic pentru a completa aromele puternice ale sosului de lamaie si aromele delicate ale tonului la gratar.

Ustenstile necesare:

  • Grătar
  • Bol
  • Cratiță
  • Tocător
  • Cuțit